Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości lecznicze

Aloes to roślina naturalnie rosnąca na Półwyspie Arabskim, w Afryce i na Madagaskarze. Największą aktywność biologiczną i zastosowanie ma Aloes zwyczajny (Aloe vera). Właściwości zdrowotne tej rośliny znane są od wieków. Z rośliny tej pozyskuje się sok, który wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Sok z aloesu – skład chemiczny

W soku z aloesu wykryto około 270 różnych składników aktywnych biologicznie. Wśród nich najważniejszymi składnikami są:

  • błonnik,
  • tłuszcze,
  • białka, które występują w postaci łatwo przyswajalnych aminokwasów. Wykryto w nim aż 18 aminokwasów, które występują w żywności, w tym 7 egzogennych (których organizm nie może wytworzyć samodzielnie, więc muszą byc dostarczone z pożywieniem),
  • polipeptydy, które hamują wzrost grzybów,
  • polisacharydy – głównym polisacharydem w soku z aloesu jest acemannan, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe, immunomodulujące oraz przyspieszające gojenie się ran,
  • witaminy: A, C, E, kwas foliwy (B9), cholina, witaminy z grupy B (w tym B12),
  • makrelementy: wapń, magnez, potas, sód,
  • mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan, selen,
  • kwasy tłuszczowe: kampesterol, beta-sitosterol (pomocne w leczeniu alergii) oraz linolowy, linolenowy, mirystynowy, kaprylowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy.

Sok z aloesu, a układ pokarmowy

Sok z aloesu wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego:

  • przyspiesza proces przemiany materii (proces korzystny dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy),
  • reguluje kwasowość w żołądku (właściwość istotna przy leczeniu wrzodów żołądka, nieżytu żołądka, czy stanw zapalnych),
  • wykazuje właściwości przeczyszczające (pomocne w przypadku zaparć),
  • poprawia funkcjonowanie kosmków jelitowych, w których następuje wchłanianie substancji odżywczych,
  • ma właściwości żółciopędne,
  • łagodzi refluks,
  • zwalcza patogeny,
  • pomaga usuwać pasożyty,
  • wspomaga leczenie okrężnicy,
  • poprawia perystaltykę jelit.

Sok z aloesu, a układ odpornościowy

Acemannan zawarty w soku z aloesu wspomaga układ odpornościowy poprzez:

  • zwiększanie liczby i aktywności monocytów i makrofagów,
  • uaktywnianie makrofagów do wytwarzania tlenku azotu i cytokin,
  • zwiększenie fagocytozy przez makrofagi.

Dzięki temu organizm lepiej radzi sobie w walce z wirsami i bakteriami, a także z chorobami o podłożu immunologicznym.

Sok z aloesu, a układ sercowo-naczyniowy

Sok z aloesu wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego regulując ciśnienie krwi oraz zmniejszając poziom cholesterolu.

Sok z aloesu, a skóra i włosy


Sok z aloesu stosowany zewnętrznie wpływa pozytywnie na skórę i włosy:

  • nawilża skórę, odżywia ją i tonizuje,
  • łagodzi podrażnienia,
  • pomaga w regeneracji naskórka,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi stany zapalne w jamie ustnej,
  • pomocy przy oparzeniach słonecznych, przesuszeniu skóry, trądziku młodzieńczym o podłożu bakteryjnym, owrzodzeniach, a nawet odleżynach,
  • przyczynia się do wzmocnienia i wzrosty włosów.

Środki ostrożności

Sok z aloesu należy spożywać zgodnie z zaleceniami producenta. Stosowany w nadmiarze może wywołać dolegliwości jelitowe oraz wywołać alergie.

Flower obraz autorstwa Racool_studio - www.freepik.com